Do dna!
Durszlak.pl
RSS
niedziela, 09 listopada 2008
Pigwówka
Moja Mama rok temu odkryła u znajomej pigwówkę. Do tej pory nikt w domu o pigwie nawet nie słyszał, a o tego typu 'przetworach' nawet nie myślał. Strasznie niewdzięczne jest krojenie tych małych twardych owoców i wydłubywanie z nich niezliczonych ilości malutkich pestek. Ale warto poświęcić czas i ręce (polecam gumowe rękawiczki) ;)
Akurat mam zdjęcie ostatniej butelki zeszłorocznej "partii", ale w tym roku produkcja trwa i 6 5-litrowych słoi stoi w spiżarce i czeka na zalanie procentami. Poza pierwszym etapem, przygotowanie jest banalnie proste, a efekt końcowy wart grzechu ;)

pigwówka


PIGWÓWKA

składniki:
- 60dkg pigwy
- 1 kg cukru
- 0,5l wódki
- 0,5l spirytusu

60dkg pigwy oczyścić z pestek, pokroić na małe kawałki i umyć. Zasypać kilogramem cukru i odstawić na 2 tygodnie. W tym czasie najlepiej codziennie energicznie potrząsać słojem żeby wszystko się dokładnie mieszało. Po tych 2 tygodniach wlać 0,5l wódki i 0,5l spirytusu. Odstawić na następne 6 tygodni. Po tym czasie zlać do butelek. Żeby była klarowniejsza, nawet 2 razy przez gazę. Gotowa do picia :)

Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.
17:17, adrijah
Link Komentarze (2) »