Do dna!
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Skittles Vodka (skittelsówka)
Wiem, że przepis już wrzuciłam na redandpale, ale tutaj zdecydowanie bardziej pasuje, więc będzie w 2 miejscach ;)

Na Kwejku był przepis na 0,2l wódki na każdy kolor, a ja miałam butelki o pojemności 0,5l, więc wszystko sobie przeliczyłam i w nawiasie podaję moje proporcje, ale tak naprawdę ciężko stwierdzić ile faktycznie paczek trzeba kupić, bo mi z wyliczeń wyszło, że potrzebuję 150 cukierków każdego smaku i powinnam mieć tyle z 30 paczek, tymczasem uzbierałam po 150 każdego koloru z 23 paczek... Ale one są bardzo nieregularnie pakowane, więc ciężko to obliczyć dokładnie. Dlatego w ostatniej butelce wylądowały 'niezużyte' cukierki :)
Nawet sobie nie wyobrażacie miny Jubilata jak zobaczył swój prezent :D
O dziwo... Jest pyszna! Bardzo wyraźnie czuć smak (i zapach :) Skittlesów. Super!



SKITTLES VODKA
(Skittlesówka)

składniki na 5 butelek o pojemności 0,2l (w 0,5l + ~2 kieliszki każdej)
- 1l wódki (2,5l)
- 12 paczek Skittles po 38g (30 paczek, ale użyłam 23)

Z tych proporcji wynika, że 60 cukierków każdego smaku wypada na 0,2l wódki, czyli 150 na 0,5l

+ 5 miseczek
+ 5 plastikowych butelek o pojemności co najmniej 0,25l (pow. 0,5l)
+ filtry do kawy lub ręczniczki papierowe (co najmniej 5)
+ lejek
+ ew. sitko wielkości lejka
+ 5 szklanych butelek o pojemności 0,25l (0,5l)

Porozdzielać Skittles'y kolorami w oddzielnych miseczkach. Plastikowe butelki wypełnić 0,2l (0,5l) wódki, do każdej wrzucić 60 (150) cukierków jednego koloru. Zakręcić butelki, wstrząsnąć i odstawić na jeden dzień. Dobrze jest co jakiś czas nimi potrząsać, żeby cukierki szybciej się rozpuściły. Następnego dnia, postępując z każdym kolorem oddzielnie, włożyć do szklanej butelki lejek, do niego ewentualnie sitko (bez niego spływa wolniej, nie wiem dlaczego) i filtr do kawy lub ręczniczek papierowy (polecam te drugie jednak), wlać kolorową wódkę i czekać, aż się przecedzi zostawiając na filtrze/ręczniczku jasne, nierozpuszczone resztki cukierków w formie czegoś pomiędzy proszkiem, a pianą. Między każdym kolorem zmieniać filtr i przemywać lejek i sitko. Zamknąć butelki, schłodzić. Można pić bez "przepojki".





wtorek, 21 czerwca 2011, adrijah
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: